Bonsai boom verzorgen | 10 belangrijkste tips
Bonsai, wat letterlijk plant in pot betekent, is de Japanse kunst van het kweken van miniatuurboompjes in potten. De vorm van het boompje wordt beïnvloed door de snoeiwijze en de manier van het opbinden van takken door middel van speciaal draad. Op deze manier wordt de groei dusdanig gemanipuleerd, dat het miniatuurboompje grote gelijkenis vertoont met een volgroeid natuurlijk exemplaar. Wij hebben boompjes van verschillende soorten en groottes in ons assortiment. Qua snoeiwijze zijn er 2 vormen: de S-vormige of bolvormige boom.
Bij levering zijn onze boompjes al jaren oud en met de juiste verzorging kan je heel lang genieten van jouw nieuwe aanwinst.
De meest verkochte bonsai bomen
Wij geven je 10 handige tips om jouw bonsai boom in optimale conditie te houden:

1. Bonsai water geven
Hoe vaak je een bonsai water moet geven, is afhankelijk van veel factoren: de tijd van het jaar, de grootte van de boom, de standplaats en de grootte van de pot. Water geven doe je dus niet door een vast schema te volgen maar door te kijken naar jouw boompje. Het is belangrijk om de grond nooit geheel te laten uitdrogen. Aangezien er in verhouding weinig aarde in een bonsaipot zit, zal deze dus niet veel water vast kunnen houden. Wanneer de grond droog aanvoelt, heeft de boom water nodig. Geef de boom dan kleine beetjes (regen)water op kamertemperatuur. Kleine beetjes tegelijk is belangrijk, omdat anders het water van de grond af zal lopen, zonder dat de grond de kans heeft gehad om al het water op te nemen. Zorg er ook voor dat de wortels nooit in het water blijven staan, want dan zouden ze kunnen gaan rotten. Uiteraard heeft jouw Bonsai in de zomer vaker water nodig dan in de winter.
2. Bonsai voeding geven is een must
In het groeiseizoen, van april tot en met oktober, is het belangrijk jouw Bonsai extra voeding te geven. Dit voor een sterke groei, groen blad en stevige stam. Bemest jouw boompje eens per 2 weken met speciale Bonsaiworld Bonsaivoeding.
Bonsaiworld bonsai voeding
3. Bladverlies van Bonsaiboompjes
Het kan gebeuren dat jouw boompje na aankomst bij jou thuis wat blad verliest. Dit is geen reden tot bezorgdheid. De Bonsai heeft net een reis gemaakt, verpakt in een donkere doos en zal nog moeten acclimatiseren. Zorg voor een lichte standplaats maar niet in de volle zon, vermijd warme en koude luchtstromen en zorg dat de grond niet uitdroogt. Het boompje zal dan binnen no-time weer nieuw blad gaan vormen.

4. Plaats jouw Bonsai in een lichte omgeving
Voor een optimale groei heeft een Bonsai licht nodig. Zorg er daarom voor dat jouw boompje een niet te donkere standplaats krijgt. Zorg er wel voor dat jouw Bonsai niet de hele dag in de felle zon staat. Dan droogt de grond te snel uit en zal het blad verbranden en later verdorren.
5. Zorg voor een constante temperatuur
Dit geldt uiteraard alleen voor binnen bonsai bomen. Er bestaan Bonsaisoorten die buiten uitstekend kunnen overwinteren, maar de Bonsaiboompjes die binnenshuis gehouden worden, doen ’t het best bij een minimale temperatuur van 15 graden Celsius.
6. Vermijd warme en koude luchtstromen
Bonsaibomen kunnen slecht tegen tocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koude luchtstroom van de airconditioning of een warme van de CV. Hierdoor zal de grond snel uitdrogen en zal de boom blad verliezen. Is dit het geval is het altijd aan te raden om een andere standplaats te kiezen.

7. Verpot de Bonsai eens per 2 jaar
Na een aantal jaren zal het wortelgestel van de bonsaiboom dusdanig zijn gegroeid, dat deze de kleine pot helemaal zal vullen. Gevolg hiervan is, dat het boompje moeite zal krijgen met het opnemen van water en voedsel uit het kleine beetje grond wat nog in de pot zit. Zorg er daarom voor, dat de Bonsai eens per 3 jaar wordt verpot. Snoei hierbij de wortels en voeg verse, speciale Bonsaigrond toe aan de kluit.
Bonsaiworld bonsai grond

8. Het bedraden van de Bonsaiboom
Door het speciale Bonsaidraad op een bepaalde manier om takken en zelfs de stam te wikkelen kan je ervoor zorgen dat de takken naar een bepaalde richting worden gebogen en op de duur zullen deze fixeren. Meestal gebeurt dit na één groeiseizoen. Nadat de tak gefixeerd is, kun je de draad weer verwijderen. Doe je dit niet, dan zal de tak in de draad gaan groeien.
Bonsai schaar en bonsai draad

9. Snoeien van een Bonsaiboompje
Het is belangrijk om een Bonsaiboompje te snoeien. Dor de buitenkant van de takken af te knippen, zal de binnenkant steeds dichter worden, wat kenmerkend is voor de Bonsai. Snoeien doe je met behulp van een speciale Bonsaischaar. Wanneer je jouw Bonsai gaat snoeien is het belangrijk om op een aantal punten te letten:
- Snoei takken die verticaal groeien, zodat de groei van schuine takjes bevorderd wordt
- Snoei takjes die van buiten naar binnen groeien weg, omdat deze de groei van de binnenste takjes belemmeren
- Snoei vooral aan de boven- en buitenkant van de boom
10. Geef de Bonsai liefde en aandacht om het terug te krijgen
Een Bonsai is een zeer speciale boom die veel liefde en aandacht verdient. Wanneer bovenstaande verzorgingstips in acht worden genomen, zal het verzorgen van deze prachtige eyecatcher een fluitje van een cent zijn.

Alles weten over de bonsai?
Omdat wij het zo leuk vinden om iedereen meer bij te brengen over planten hebben wij een speciaal Bonsai Boek geschreven waarin wij van alles uitleggen over het verzorgen van jouw Bonsai Boompje. Je leert hoe je het beste jouw Bonsai kunt snoeien maar ook veel extra tips en tricks om jouw Bonsai te verzorgen. Zo kun je er extra lang van genieten. You’re welcome!
Bonsaiworld boek en bonsai verzorging kit
Bonsaiworld bonsai waterval set video
Veelgestelde vragen over bonsai bomen
De Bonsai heeft gemiddeld ca. 1x per 3 dagen water nodig. Maar dit is een gemiddelde. Je kunt het beste naar jouw boompje kijken wanneer deze water nodig heeft. Zorg ervoor dat het boompje niet helemaal uitdroogt. Tip: geef de Bonsai in 2x water. De eerste keer om de grond goed los te maken, de tweede keer kan de bonsai het water pas goed opnemen. Als je de Bonsai verpot, dan is het belangrijk om een nieuwe pot met een opening aan de onderkant uit te kiezen. De Bonsai kan daardoor het overtollige water kwijt, zodat er geen wortelrot ontstaat.
De verzorging van een bonsaiboompje lijkt moeilijker dan het is. Wanneer je je even verdiept in onze verzorgingstips en rekening houdt met de standplaats, temperatuur en de waterbehoefte van het boompje, kan er weinig misgaan.
Wanneer je het boompje net in huis hebt, kan het voorkomen dat er blaadjes geel worden en afvallen. Dit is geen reden tot paniek. De Bonsai heeft net een reis in een dichte doos achter de rug en moet ook acclimatiseren in zijn nieuwe omgeving. Zorg voor een goede lichte standplaats, maar niet in de felle zon, vermijd warme en koude luchtstromingen en houd de vochtigheid van de grond in de gaten. Je zult zien dat er binnen no-time weer nieuw blad aan het boompje verschijnt.
Dit is afhankelijk of het een binnen of een buiten Bonsai is. Een bonsai die buiten wordt gehouden heeft alleen voeding nodig in het groeiseizoen, in de winter gaat het boompje in winterrust. Een binnen Bonsai heeft het hele jaar door voeding nodig. Doe eens per 2 weken de aangegeven hoeveelheid Bonsaiworld Bonsai voeding bij het water. Op deze manier krijgt het boompje alle benodigde voedingsstoffen voor een optimale en gezonde groei.