Kruidenplanten in huis? Dit moet je weten
Er lijken door hoge werkdruk en verplichtingen steeds minder uren in een dag te zitten. Maar dat wil niet zeggen, dat je ook minder tijd moet besteden aan een gezonde en verse maaltijd. Vers en gezond koken kan met behulp van onze kruidenplanten. Verse kruiden zijn veel lekkerder en smaakvoller dan de gedroogde supermarkt variant. Wacht niet langer en haal verse kruiden in huis.
Kruidenplanten sets van GreenGifts
3 leuke weetjes over kruiden planten in huis en wat voor gerechten je er mee kunt maken
Kweek jouw eigen kruiden, alleen of samen met de kinderen. Dit geeft plezier, is sociaal en – niet onbelangrijk – verse kruiden zijn heel lekker en gezond. Zet eens kruiden om de vijver, in de tuin, op het balkon of in de keuken.

Winterharde kruiden
Winterharde tuinkruiden blijven, de naam zegt het al, de hele winter groen en zijn dus ook decoratief. Maar er is een onderscheid tussen winterharde kruiden en eenjarige smaakmakers. Een aantal winterharde kruiden ter inspiratie:
- Rozemarijn: heerlijk voor het meegeven van extra smaak aan aardappelen. Rozemarijn is afkomstig van een houtachtige plant die altijd groen blijft. Dit kruid past perfect bij hartige maaltijden.
- Salie: voor gebruik als thee en smaaktoevoeging in diverse gerechten.
- Tijm: een veelzijdig kruid voor verschillende gerechten. Tijm wordt vaak in combinatie met Rozemarijn gebruikt, heeft een zoetig en sterk aroma. Vaak wordt Tijm gebruikt om vis, vlees en sauzen mee te kruiden.
- Lavendel: de bloemen zijn eetbaar en worden gebruikt in gerechten; een bosje gedroogde lavendel kunt u ook in huis ophangen en verspreidt een heerlijke geur.
- Laurier: de blaadjes worden gebruikt in soepen, stoofschotels en sauzen.
- Munt: watermunt is winterhard, maar gewone munt niet. Munt kan worden gebruikt in thee, cocktails, diverse (oosterse) gerechten en als garnering.
- Peterselie: een tweejarig kruid en in het tweede groeijaar produceert het bloemen. Ons advies is om dit in het najaar beschut neer te zetten en jaarlijks nieuwe peterselie te zaaien. Het blad wordt vaak als garnering gebruikt maar in salades, marinades, stoofpotten en sauzen geeft peterselie ook heel veel smaak.

Verzorging
Er zijn heel veel verschillende soorten kruiden. Dat maakt het lastig om uit te leggen hoe en waar ze het beste kunnen groeien. Wij raden aan om het gewoon te proberen. Er zijn ook veel verschillende invloeden, zoals (zon)licht, temperatuur en regen. Teveel om op te noemen. Besef dat er natuurlijk ook wel eens een plantje dood zal gaan, maar door planten op diverse plekken neer te zetten, te spelen met water en goed te kijken wat planten doen, kun je veel kennis vergaren.
Kruiden bewaren
Wanneer je kruiden hebt staan, kun je hiervan afsnijden wat je nodig hebt. Heb je heel veel kruidenplanten? Dan is het een idee om bepaalde kruiden te laten drogen. Zo heb je altijd jouw eigen kruiden binnen handbereik. En wat is er nu leuker én lekkerder dan je eigen kruiden te verwerken in de maaltijd? Maar er is nog een optie: kruiden invriezen. Snijd de kruiden eerst fijn en verdeel ze over een ijsblokjesbak. Vul de kuipjes nu verder aan met water en plaats in de vriezer. Op deze wijze zijn de kruiden zo’n zes maanden houdbaar. Eet smakelijk!
Groentezaden
Helemaal de smaak te pakken? Probeer dan ook eens onze groentezaden, in de soorten komkommer, wortel, paprika en tomaat!